Å øke brand awareness er noe de fleste bedrifter vil oppnå til ulike grader, da det kan føre til nye og flere interessenter, større og bedre rykte og til slutt mer salg som resultat av nye kunder. Brand awareness blir ofte ansett som noe vanskelig å måle. Det finnes flere tradisjonelle måter å om bevissthet for merket eller bedriften din har økt, men om man lærer seg hvordan man bruker gratis nettjenester kan man enkelt finne raskt ut av hvordan merket sitt gjør det med tanke på økt digital interesse over lengre eller kort tid.

Google search console

Om man driver med e-handel er det lurt å kunne Google Keyword planner og Google Search Console (GSC). Google search console er en digital nettjeneste som alle bedrifter kan enkelt få tilgang til for å tracke utviklingen av deres brand awareness. I Google search console kan man se hvordan nettsiden sin “gjør det” i forhold til andre. I ytelses-rapporten på Google search console kan man se alle branded keywords og hvor mange klikk de får. Da kan man også se click-through raten (CTR) på disse keywordsene. Click-through-rate er noe man burde analysere for å kunne vurdere hvordan bedriften din gjør det med tanke på brand awareness, da det kan si noe om hvor mange som så din branding-kampanje/nettside på Google og valgte å klikke videre inn på nettsiden deres, dette kan gi noe indikasjon på hva slags suksess man har med tanke på brand awareness.

Hvorfor er dette interessant for PR?

Screen Shot 2021-10-15 at 4 36 51 PM Her kan man se alle søk for Famme over en måneds tid. Hvis man har rullet ut en vellykket PR kampanje burde man kunne se “spikes” på denne grafen før og etter kampanjen. Her kan man visuelt se resultatene av PR-arbeidet. Ble det en suksess?

Hvis man ønsker å se hvor mange som har klikket på disse keywordsene over tid kan man legge de i et slags kart; her kan man sammenligne med andre nettsider. Mye av poenget med Google search console er for å kunne se og analysere hvor mange “impressions” nettsiden din får, og på hvilken måte de får slike impressions. Med tanke på at brand awareness handler om at folk skal kunne ikke bare vite om merket ditt og hva dere selger/gjør, men å kunne gjenkjenne det (brand recall).